Jak nedostat salmonelu
Popis: 2009-01-21 | zdraví Jak nedostat salmonelu | Kopírováno z novinky.cz :: Nejčastějším zdrojem nákazy jsou maso, ryby, drůbež a vejce. :Klíčová slova:
Hits: 2216
Blog - zdravi | |
Napsal uživatel Administrator | |
Středa, 21 Leden 2009 01:00 | |
Kopírováno z novinky.cz :: Nejčastějším zdrojem nákazy jsou maso, ryby, drůbež a vejce. :: Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. :: Salmonely nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. :: Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. :: Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data použitelnosti. :: U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. :: Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně. |
|
Aktualizováno Pondělí, 24 Leden 2011 22:03 |